Preskoči na glavno vsebino

Kriza

beseda, ki nas spremlja, kaj pa vem že kakih pet let ali več, je v teh dneh dobila nov pridevnik "begunska". In kako srečo imam, da lahko spet vse spremljam iz prve vrste, res hvala država. Ne pa to ne bo jamranje o tem, kako za nas skrbi država itd. ampak bom samo malo opisal moje videnje in opažanje v teh dneh, ko so prvi t.i. begunci prispeli, do naše meje.

Torej, doživel sem prvi stik z temi ljudmi že takoj v petek, ko so prvi prispeli na mejo, eni so poskušali v državo popolnoma ilegalno, drugi malo bolj pametni so lepo prišli na mejni prehod in evo tu nas mate, naredite nekaj za nas. Prvi šok, ki je bil pri tem je bilo v bistvu to, da gre za večinoma moške, da bo šok še večji, so to predvsem mladi fantje, ki bi se lahko vsaj poskušali boriti za svojo državo in svobodo v njen, ne pa da so rep med noge pa gasa. No naslednji šok je bil to, da vsi pač govorijo o beguncih iz Sirije, ki pa jih je v resnici manj kot pol, pa mislim, da se jih tud velika večina, ki trdijo da so iz Sirije kar debelo laže in gre v bistvu za kake Afganistance, Iračane in bog vedi koga še. Malo to potrjuje podatek, da jih kar veliko med njimi nima dokumentov ali pa jih skrivajo in si nato izmišljujejo imena, da je to res tako pove podatek, da se jih veliko ni javilo, ko so bili klicani za vstop na avtobus, ker so pač sproti pozabli, kako ime so navedli pri popisu. Največji šok pa je bilo spoznanje, da so ti ljudje v veliki večini polni denarja, da so opremljeni z najmodernejšimi telefoni s katerimi non-stop komunicirajo ali pa so na internetu, slikajo selfije in ne vem kaj še vse. Kot zadnje pa je tu še spoznanje, da se že pred vstopom nikakor ne morejo prilagoditi oz. pač podrediti redu, ki ga država poskuša vzpostaviti na svojem ozemlju. Verjamem, da v vsaki državi veljajo neki zakoni, ki jih je potrebno spoštovat in , če si tujec je morda še to toliko bolj pomembno, da se tega zavedaš. Tukaj pa je ravno nasprotno, vsi namreč pričakujejo, da se jim bojo vrata kar na široko odpirala, ker so pač kao žrtve. Ja res so mogoče bili v svoji državi, sedaj pa je ta nevarnost mimo in je potrebno pokazati tudi malo potrpljenja, ne pa da se takoj, ko ni vse po njihovo že začne z nasiljem, ki smo mu bili priča na parih mestih in je zato policija morala posredovati tudi s silo in pri tem ogrožala varnost tistega malega procenta družin, ki pa so res nebogljene v nastali situaciji in v bistvu samo mirno čakajo, da jim nekdo pomaga.

Dejstvo torej je, da med vsemi t.i. begunci ni veliko takih, ki so res ranljivi, torej ženske in otroci, ampak gre za zdrave in mlade moške, katerih namen prihoda v EU je lahko za vse nas velika uganka. Pojavljajo se že namigi, o katerih pa jaz na tem mestu ne bom razpredal in čas bo pokazal za kaj v resnici gre. 

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

40 days

in odštevamo. Ker se začne postno obdobje je to več kot odličen čas, da se tud jaz odpovem vsajza 40 dni moje največje pregrehe, seveda to so sladkarije. OK, že v štartu povem, da se vsemu sladkemu ne mislim odpovedat, pač pa se bom držal bol "zdravih" sladkarij. Ali bolje rečeno "low carb" varjanta. 
Kar se treningov tiče vse po starem, še vedno več treningov naredim z kettlebeli, dodajam pa nekaj treningov za vztrajnost in splošno kondicijo. Sicer je to zimo kaj malo teka na smučeh, zato pa dodajam tek in pa kolesarjenje, vendar ne pretiravam z številom treningov. Zdaj pa meter v roke pa da vidimo kako je stanje. Tehtal se ne bom, ker me kile v bistvu ne zanimajo, zanima me samo razporeditev teže.
PAS 83cm
PRSA 103 cm
RAME 119 cm
STEGNA 59 cm

Torej se merim ponovno čez 40 dni.


O športu pa

skoraj nič ne napišem več v tem blogu. Pa to ne pomeni, da ne športam. Brez tega pač ne gre in januar je bil prav pester, na Rogli sneg, ki omogoča snežne radosti, v dolini pa skoraj pomladno tako, da je tud kolo najdlo pot iz kleti. Vsega po malem torej. No malo več kot zadnji čas sem tudi tekel in zadnjič probal tudi kako je, če tempo malenkost dvignem. Seveda dobrih 5 minut na kilometer ni bogvekaj a ker nima nekih ambicij po tekmah se mi zdi kar ok, da lahk slabih 10 km z lahkoto držim tak tempo. No seveda sem bil naslednji dan celi zategnjen pa tud leva tetiva ni bla prav zadovoljna z mojim početjem ni pa tudi pretirano protstestirala. Ko omenjam tetivo je to v bistvu tista tetiva, ki me je sedaj bo že štiri leta, ko me je oddaljila od teka. Vmes sem kar malo obupal, da bo kdaj popolnoma vredu a sem se odločil za še en poizkus in danes grem še na Inštitut za športno medicino pa, da vidimo kaj bom zvedel. V bistvu bom poskušal najti kak konzervativen način za popolno ozdravitev, …

Posiljeni ali prisliljeni

so od ponudnikov, ki nam omogočajo komunikacije, interneta in televizije. Pred začetkom leta so nas prijazno obvestili, da bodo podražili storitve mobilne telefonije in televizije, kar v mojem primeru naša 3 evre na mesec, se pravi skoraj ena naročnina več na leto.
Ampak v čem je težava, no vsaj jaz jo vidim, ne vem kako je z vami. Večina nas ima tako imenovano paketno storitev pri enem ponudniku, ki pa najbrž ni najcenejša opcija, vsaj tako se mi zdi, najbrž bi bilo ceneje malo pobrskati pri različnih ponudbah pri konkurenci, ampak o tem kdaj drugič. 
Bolj sporno, kot to, da paketna ponudba najbrž ni najcenejša je to, da v bistvu plačujemo za nekaj kar v bistvu sploh ne uporabljamo. Naprimer, doma imamo nameščenih okoli 130 TV programov, od tega jih jaz gledam mogoče 10, pa sem zastavil številko zelo visoko, če prištejem še ene tri, ki jih stalno gledajo otroci smo ajde na 15, da zaokrožim. Ostane 115 programov, ki jih plačujem a jih nikoli ne gledam. Torej sem prisiljen plačevati z…