Preskoči na glavno vsebino

Kriza

beseda, ki nas spremlja, kaj pa vem že kakih pet let ali več, je v teh dneh dobila nov pridevnik "begunska". In kako srečo imam, da lahko spet vse spremljam iz prve vrste, res hvala država. Ne pa to ne bo jamranje o tem, kako za nas skrbi država itd. ampak bom samo malo opisal moje videnje in opažanje v teh dneh, ko so prvi t.i. begunci prispeli, do naše meje.

Torej, doživel sem prvi stik z temi ljudmi že takoj v petek, ko so prvi prispeli na mejo, eni so poskušali v državo popolnoma ilegalno, drugi malo bolj pametni so lepo prišli na mejni prehod in evo tu nas mate, naredite nekaj za nas. Prvi šok, ki je bil pri tem je bilo v bistvu to, da gre za večinoma moške, da bo šok še večji, so to predvsem mladi fantje, ki bi se lahko vsaj poskušali boriti za svojo državo in svobodo v njen, ne pa da so rep med noge pa gasa. No naslednji šok je bil to, da vsi pač govorijo o beguncih iz Sirije, ki pa jih je v resnici manj kot pol, pa mislim, da se jih tud velika večina, ki trdijo da so iz Sirije kar debelo laže in gre v bistvu za kake Afganistance, Iračane in bog vedi koga še. Malo to potrjuje podatek, da jih kar veliko med njimi nima dokumentov ali pa jih skrivajo in si nato izmišljujejo imena, da je to res tako pove podatek, da se jih veliko ni javilo, ko so bili klicani za vstop na avtobus, ker so pač sproti pozabli, kako ime so navedli pri popisu. Največji šok pa je bilo spoznanje, da so ti ljudje v veliki večini polni denarja, da so opremljeni z najmodernejšimi telefoni s katerimi non-stop komunicirajo ali pa so na internetu, slikajo selfije in ne vem kaj še vse. Kot zadnje pa je tu še spoznanje, da se že pred vstopom nikakor ne morejo prilagoditi oz. pač podrediti redu, ki ga država poskuša vzpostaviti na svojem ozemlju. Verjamem, da v vsaki državi veljajo neki zakoni, ki jih je potrebno spoštovat in , če si tujec je morda še to toliko bolj pomembno, da se tega zavedaš. Tukaj pa je ravno nasprotno, vsi namreč pričakujejo, da se jim bojo vrata kar na široko odpirala, ker so pač kao žrtve. Ja res so mogoče bili v svoji državi, sedaj pa je ta nevarnost mimo in je potrebno pokazati tudi malo potrpljenja, ne pa da se takoj, ko ni vse po njihovo že začne z nasiljem, ki smo mu bili priča na parih mestih in je zato policija morala posredovati tudi s silo in pri tem ogrožala varnost tistega malega procenta družin, ki pa so res nebogljene v nastali situaciji in v bistvu samo mirno čakajo, da jim nekdo pomaga.

Dejstvo torej je, da med vsemi t.i. begunci ni veliko takih, ki so res ranljivi, torej ženske in otroci, ampak gre za zdrave in mlade moške, katerih namen prihoda v EU je lahko za vse nas velika uganka. Pojavljajo se že namigi, o katerih pa jaz na tem mestu ne bom razpredal in čas bo pokazal za kaj v resnici gre. 

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dekle, ki se je igralo z ognjem

je naslov druge knjige, oz. nadaljevanje Dekleta z zmajskim tatujem. Opis prve boste našli, če boste malo pobrskali po zapisih. 
Torej gre za nadaljevanje zgodbe v kateri se vse plete okoli glavne junakinje, s tem, da v tem delu izvemo tudi nekaj zgodbe za nazaj, ki nam pomaga razumeti karakter glavne junakinje. Zgodba je napisana v istem slogu kot v prvem delu in bralca drži priklenjenega in s težkim srcem sem jo odlagal med branjem. 
No po prebrani knjigi sem si ogledal še film, ki je bil posnet. Mogoče bi moral pustit malo čaa vmes a sem bil preveč radoveden in sem si ga ogledal takoj. Žal je knjiga preveč obsežna, zato pač film ne more opisati vsega, kar je v knjigi, no še vedno pa je zadel bistvo in to je najbolj pomembno. 
Tretji del pa bo žal moral počakati, da se vrnem domov.

Veliko prepozno

so se naši vladarji odločili, da v našo preljubo državo spustijo tudi kakega tujega vlagatelja oz. tujo koorporacijo, ki bo pri nas zgradila tovarno in omogočila pregovorno delovnim Slovencem, da lahko delajo. Kako se bo primer Magna v resnici razpletel bomo še videl, se pa vsaj dogaja.

Vsako jutro preletim samo en novičarski portal na telefonu in to je portal nacionalke. Včasih celo najdem kaj zanimivega, tako, kot danes tole. O tem kako pa Slovaki s pridom izkoriščajo tuje vlagatelje, ki niso v njihovi državi samo zato, da bi pomolzli poceni delovno silo. Za kaj takega je nam oz. našim vladarjem vlak že zdavnaj odpeljal. Eno je to, da je naša država zbirokratizirana do plafona, drugo pa je, da so velike firme v teh leti že zdavnaj ugotovili, kje se da dobro in učinkovito poslovati in so se že ustalili, ter po načelu ne menjaj konja, ki zmaguje pač nimajo veliko interesa delati eksperimentov.

Sedaj, ko imamo vsi končno interes po prihodu tujcev, ki bi vsaj kupili kako podjetje na ro…

Zapakiral

sem mojo polarko RCX5, če kdo rabi kaj takega...