Počasi se daleč pride

 predvsem pa s časom tudi hitreje. No, tako trdi Phil Maffetone, ki pravi, da dolgoročen počasen trening izboljša hitrost, ali bolje rečeno, če dolgo tečete pri nizkem pulzu s časoma pri tem istem pulzu tečete hitreje.

Metoda je preprosta, od 180 odbijete leta in to je vaš ciljni pulz in nato trenirate oz. tečete tako, da se čimbolj držite tega pulza. Možna so manjša odstopanja, recimo za tiste bolje trenirane lahko dodate do 10 utripov, za tiste ki pa ste manj trenirani ali pa se vračate po poškodbi pa odvzamete do 10 utripov. 

Kakor koli, eno je sigurno in to lahko povem iz lastnih izkušenj, tak način teka je predvsem bolj zdrav in to v več pogledih. Pri nižjem pulzu kurite več maščob in manj sladkorjev, torej lahko tečete dalj časa, saj ima vsako telo večje količine maščobe na razpolago, kot glikogena in kot drugo počasnejši tek je manj nevaren za razne poškodbe. 

Seveda, pa uspeh ni odvisen samo od tega kako se držiš formule pulza, ampak v veliki meri tudi od tega kako prehrano uživaš in kakemu drugemu stresu je telo podvrženo v določenem obdobju.

No kar se mene tiče je zjutraj stvar preprosta, kot prvo imam zjutraj dokaj nizek pulz še posebej če prejšnji dan nisem pretiraval s kakimi aktivnostmi ali pa če nisem ravno iz nočne. Tako, recimo sem danes odtekel 12 km z pulzom 131 in tempom 6:10, kar je v bistvu kar solidno, predvidevam, da če bi pulz dvignil do nekje dovoljenih 140 utripov, bi tempo padel pod 6, kar pa je že super. Ampak, kot rečeno, poskusil se bom držati čim nižjih obratov in le izjemoma povečat pulz do 140. 

Torej plan je sledeč, na kolesu vse bege, ki so najbolj kritični za visok pulz prevoziti zmerno, kar se tiče vaj za moč, kjer so velika nihanja tudi ne preseči planiranih 140, pri teku pa tak ni težav, ker tečem v večini ravnino in pač samo paziti na pulz in bo.

Plan je tole sedaj potestirat čez poletje, in potem bomo videli kaki bodo rezultati.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Grčija z avtodomom

Prodaja avta

Grčija 2