Preskoči na glavno vsebino

Če lahko država,

lahko tudi državljani, recimo si po svoje razlagajo zakone. 

Namreč smo pri famoznem dodatku za delo v nevarnih razmerah, za katerega nam je večini bilo jasno, da se ga bodo otepali izplačevati, kljub temu, da je vrhovni vodja pozival delodajalce in vodje, da že kar sami nagrajujejo delavce, ki delajo pa sedaj, ko bi bilo treba izplačati dodatek, ki je določen v zakonu pa to nikakor ne gre tako zlahka. Pa si poglejmo kaj je navedeno v 39. členu kolektivne pogodbe za javni sektor, točka 11.

  1. Dodatek za delo v rizičnih razmerah (območje vojne nevarnosti, nevarnosti terorističnih napadov z biološkimi agensi, demonstracij, naravnih nesreč, epidemij in epizootij) v višini 65% urne postavke osnovne plače javnega uslužbenca.
Ko tole jaz, kot ne čisti laik pri branju zakonov berem, se mi tu ne zdi nič spornega a sem se žal zmotil, saj se je na tem mestu pojavila oseba, ki je zadolžena za razlago tega člena, ki pa si ga interpretira čisto po svoje. V bistvu se postavljajo dodatni pogoji in sicer, da se izplača za čas, ko je delavec izpostavljen nevarnim pogojem. 

Torej se postavi vprašanje, kdaj je sedaj tak delavec temu izpostavljen. No tu pa spet nastopim jaz kot skoraj laik in se zamislim nad ukrepi vlade o prepovedi pa, da nisem tako rigorozen o omejitvi gibanja. Torej odlok nam prepoveduje gibanje med občinami, ker pač je to zaradi širitve virusa zelo nevarno. Po tem takem je po moje vsako izpostavljanje npr. medicinske sestre izven svoje garderobe nevarno, saj je takoj izpostavljena nevarnim razmeram, ali vsako gibanje izven garderobe policista je nevarno saj je takoj izpostavljen nevarnim razmeram. Namreč vsi delamo v stavbah, katere so bolj ali manj dostopne širši javnosti v katerih se gibljejo ljudje za katere se ne ve ali so ali niso okuženi, da tu niti ne omenjam nenehnega stika z ljudmi, ki jih, da se grdo izrazim obdelujemo. A razlagalec pravi, da bo dodatek izplača samo za čas, ko si izpostavljen nevarnim razmeram. Torej sedaj dobi vsak štoprarico in si bi meril čas, ko je v pisarni, ko je na WCju, in ko dejansko opravlja "nevarno" delo. Seveda bo sedaj tu premlevalo tole razlago na ducate pravnih strokovnjakov, ki si jo bo vsak razlagal po svoje, odvisno pač od tega na kateri strani je ali na vladni ali na sindikalni. Seveda sindikati tu že obljubljajo tožbe za katere pa se ve, da država v večini potegne ta kratko a nič hudega saj so to že vkalkulirali v proračun le sredstva se bodo lahko malo dlje prerazporejala.

Pa da se vrnem na začetek, torej k različnim razlagam in k temu, da če lahko država si lahko to privoščijo tudi državljani, različno razlago namreč.

Pa gremo k čisto enostavnemu členu v Zakonu o pravilih v cestnem prometu in k 33. členu, ki uzakonja uporabo varnostnega pasu.

 1. Med vožnjo morajo biti osebe v motornem vozilu na vseh sedežih, kjer so vgrajeni varnostni pasovi, pripete na način, ki ga je predvidel proizvajalec vozila glede na konstrukcijo zadrževalnega sistema.

Torej člen je več kot jasen, razen, ko si ga jaz začnem razlagati malo po svoje, recimo, potrebno se je privezati, kaj pa jaz ko sem avto samo zapeljal 500 metrov, pol si ga ne rabim, ker bi čas pripenjanja in odpenjanja bil dejansko daljši kot čas vožnje. Ali pa recimo, ja potrebno se je ampak ne pa v avtih ki se vozijo v počasni koloni, če je kumulativno izpolnjen pogoj, da je zunaj več kot 30 stopinj.  Butasto vem, ampak tako si jaz pač lahko razlagam ta člen.

Ljudje moji mislimo s svojo glavo in do naslednjič.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Nujno zlo

so nekatere stvari, ki jih pač spremljajo naše življenje. V bistvu gre za stvari brez katerih bi lahko preživeli po drugi strani je pač naš način življenja tak, da brez tega pač ne gre. Pa se tokrat ne bom obregnil ob število avtov v družini ali pa ob številu oblačil, niti o številu čevljev.
Tokrat se bom dotaknil storite brez katere danes ni nobeno gospodinjstvo. Gre za televizijsko internetni priključek, ki je nujno zlo vsakega gospodinjstva. In tega se zavedajo vsi ponudniki ter nam tako počasi evro po evro zvišujejo ceno. Torej vsake tolko pride obvestilo, kako nam bodo recimo povečali hitrost prenosa in seveda dodali kak evro na položnico ali pa dodali kak program in spet dodali tudi evro, pri mobilni telefoniji pa povečajo število giga bajtov prenosa, ker neskončne minute pogovorov se pač ne da več povečat, pa seveda ne pozabijo dodati evro ali dva na položnico.
In kaj lahko naredimo pri tem mi? Ko malo gledam ponudbo tega in onega ugotovim, da ne prav veliko, sploh ne pri ponu…

In čudak leta 2019 je...

ja jaz kdo pa drug. Bom malo argumentiral to trditev, namreč v času v katerem živimo moje obnašanje najbrž ni niti malo primerno. Zadnje dni veliko premišljujem o tem kaka družba smo, kako se obnašamo drug do drugega, koliko naredimo drug za drugega, kaj naredimo za to, da bi nam nam lahko bilo bolje in lepše. Žal sem tu zelo pesimističen in vidim, da kot družba kljub vsemu napredku krepko nazadujemo. Medsebojni odnosi so na nuli, vsakega vse moti, kar je v tem času ko nas je vedno več lahko velik problem, vsak gleda le na svojo rit in vidi samo napake drugih. Kljub temu, da vsi vemo, da današnje ravnanje družbe pelje ta naš ljubi planet v pogubo pa se malokomu zdi vredno kaj narediti, da bi to vsaj malo upočasnili, če ne že ustavili. 
Žal, res tole ne bo nek optimistični spis in žalosten sem ko gledam ljudi okoli sebe kako se obnašajo in, kako so nestrpni, kako ne naredijo nič za dobro družbe ampak se jim zdi veliko že to, da so poskrbeli za lastne riti. To se odraža na vsakem korak…

Nevaren šport

je tale tek na smučeh. Pa čeglih se poganjaš z lastno silo pa se men vsake tolko časa uspe poškodovat. Pred leti sem si pikno palco med noge, po moje ne rabim razlagat kak je bil potem konec, polet preko in, da bo mera polna ročaj palce točno na rebra pri pristanku na tla. No zdaj sem šel še korak naprej, namreč se mi je uspelo s palco po žnablih. Kak točno se mi je to naredlo še ugibam, zdi se mi da sem hotel z roko mal nos ubrisat pri tem pa se mi je palca zapičla v sneg in posledično sem sam sebe po zobeh. Rezultat prebita ustnica, še sreča so zobje ostali v čelusti.
Rezultat pa je tu.
Kaj se snežnih razmer tiče, niso briljantne a za tek je še, stadion in pa pod jezerom ter povezava med njima je še ok. Tak je blo včeraj.