Preskoči na glavno vsebino

Vožnja

ampak tokrat ne vožnja z kolesom, ampak z avtom. Pa še to ne moja, ampak vožnja drugih. Pa tud to ne kar vseh povprek, pač pa točno določene kategorije. Najbrž bom zdaj komu naredil krivico, ali pa sprožil kake proteste, ker se pač spravljam na določeno kategorijo ljudi. Ampak bom napisal to kar bom napisal, in s tem riskiral plaz ogorčenja, mogoče pa tudi kaj odobravanja, no bomo videli.
Gre namreč za ljudi, ki se kljub svojim častitljivim letom še vedno ne dajo in se pogumno vsedajo za volan svojih jeklenih konjičkov, pri tem, pa so nevarni za sebe in za okolico. Po eni strani mi je jasno, da je to na nek način za nekoga znak, kako je še fit in OK, vendar pa je tak način kazanja tega kolk je še kdo pri kerih letih pr seb, dokaj nevarno početje.
Po drugi strani, pa me ne čudi, da je to, pač tako kot je, če država to dopušča in vsakemu daje možnost, da ima vozniško dovoljenje do 80 leta starosti, pol tud jaz ne vidim razloga, da pač tega nebi izkoristil. Seveda, tud noben ni tolk pošten do sebe, da bi pr 60ih letih šel mal k dohtarju pa ga mal povprašal po mnenju, ali je še sposoben vozit al ne. Seveda se tu lahko navežem na zgodbo o tistih, ki imamo očala, pa potem hodimo od Poncija do Pilata, da si pridemo do podaljšanja te boge vozniške, pa čeprav vemo, da pa je po drugi strani pol tistih, ki pač niso rabli očal v mladosti zdaj tak slepih, da še z očali malo vidijo, pa vseeno veselo vozijo okoli. Ampak kaj je to važno, če pa je država rekla, da je važno, da hodiš vsakih pet let na EKG, če voziš z očali, če pa teh nisi rabu ko si bil mlad, pol pa lahk do 80 leta starosti veselo voziš, pa čeprav si vmes ratal slep, pa gluh, da še ne kaj hujšega.
Ok, pa pustimo zdaj zdravstveno stanje, pa se vprašajmo še mal, kak pa je kaj z poznavanjem prometnih predpisov, kar nekaj stvari se je spremenilo od leta 1940, ko so naši vrli seniorji naredili vozniškega. Jaz se ne čudim več, ko vidim kako eni v krožišču vstrajno vklapljajo levi žmigavc, sam se sprašujem, kdaj bojo zavili na otok v sredini, ali pa ko koga vprašaš kaj je to pravilo zadrge, pa zakaj je prehitevalni pas na avtocesti. Ja seveda niso krivi, da v njihovem času ni blo krožišč in avtocest, pa vendarle...
No in pol se čudimo, ko slišimo "Brez neznanega vzroka zavil v levo" ali pa "Zaradi slabosti zapeljal z ceste", velikokrat pa so žrtve motoristi, ki so včasih mal prehitri, kaka mamka al pa ata, pa majo že bolj švoh reflekse in pol pride do odvzemanja prednosti in še marsi kaj. Ne rečem, da se to ne more zgodit tud keremu, ki je star 20, vendar roko na srce, verjetnost je seveda veliko manjša, da do tega pride.
Pa bo mogoče kdo reku, ja mladi pa vozijo pijani, pa naredijo več nesreč, pa ne vem kaj še. Ja to res drži, ker v procentih je seveda veliko več mladih voznikov na cesti, kot starih (hvala bogu), pa ne znam si predstavljat, da bi en, ki že tako zarad starosti nič ne vidi, bil še pijan za volano, to pa bi blo tapravo, ja.
V glavnem, ko boste pri naslednjem križišču stali pred zeleno in čakali kdaj se bo tisti pred vami le uspel premaknit, ne se sekirat, ker pač starejši gospod ali gospa pač iščeta prvo prestavo ali pa sta mal podremala.

Upam, da bom sam tolk samokritičen, da bom pravi čas oddal svojo vozniško in se začel spet vozit z avtobusom, če ne bom pa naj me kdo spomni na ta zapis.

P.S.
Živela država v kateri moraš za izpit za moped odvoziti 20 ur vožnje (čeprav smo v mojih časin rešili pole pa je blo), po drugi strani pa lahk pr 16 in pol letih voziš avto s spremljevalcem strarim pa magari 80 let.

Če bi keri rad sprobal ali obvlada vožnjo v krožišču, lahk to sproba TULE

Če pa bi se kdo rad sprobal v znanju cestnoprometnih predpisov, pa lahk to stori TULE


Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Nujno zlo

so nekatere stvari, ki jih pač spremljajo naše življenje. V bistvu gre za stvari brez katerih bi lahko preživeli po drugi strani je pač naš način življenja tak, da brez tega pač ne gre. Pa se tokrat ne bom obregnil ob število avtov v družini ali pa ob številu oblačil, niti o številu čevljev.
Tokrat se bom dotaknil storite brez katere danes ni nobeno gospodinjstvo. Gre za televizijsko internetni priključek, ki je nujno zlo vsakega gospodinjstva. In tega se zavedajo vsi ponudniki ter nam tako počasi evro po evro zvišujejo ceno. Torej vsake tolko pride obvestilo, kako nam bodo recimo povečali hitrost prenosa in seveda dodali kak evro na položnico ali pa dodali kak program in spet dodali tudi evro, pri mobilni telefoniji pa povečajo število giga bajtov prenosa, ker neskončne minute pogovorov se pač ne da več povečat, pa seveda ne pozabijo dodati evro ali dva na položnico.
In kaj lahko naredimo pri tem mi? Ko malo gledam ponudbo tega in onega ugotovim, da ne prav veliko, sploh ne pri ponu…

In čudak leta 2019 je...

ja jaz kdo pa drug. Bom malo argumentiral to trditev, namreč v času v katerem živimo moje obnašanje najbrž ni niti malo primerno. Zadnje dni veliko premišljujem o tem kaka družba smo, kako se obnašamo drug do drugega, koliko naredimo drug za drugega, kaj naredimo za to, da bi nam nam lahko bilo bolje in lepše. Žal sem tu zelo pesimističen in vidim, da kot družba kljub vsemu napredku krepko nazadujemo. Medsebojni odnosi so na nuli, vsakega vse moti, kar je v tem času ko nas je vedno več lahko velik problem, vsak gleda le na svojo rit in vidi samo napake drugih. Kljub temu, da vsi vemo, da današnje ravnanje družbe pelje ta naš ljubi planet v pogubo pa se malokomu zdi vredno kaj narediti, da bi to vsaj malo upočasnili, če ne že ustavili. 
Žal, res tole ne bo nek optimistični spis in žalosten sem ko gledam ljudi okoli sebe kako se obnašajo in, kako so nestrpni, kako ne naredijo nič za dobro družbe ampak se jim zdi veliko že to, da so poskrbeli za lastne riti. To se odraža na vsakem korak…

O jebiveterstvu drugič

in zadnjič. Torej moj zapis je povzročil kar nekaj odziva, žal le malo javnega in vse preveč takega na štiri oči. Na zadnje tudi z mojim šefom, ki ni bil najbolj zadovoljen z napisanim in mi je to tudi povedal, seveda je celotno stvar tudi argumentiral in moram rečt, da ga do neke mere razumem.
Vse preveč je dejavnikov, ki vplivajo na to v kakšnih razmerah delamo in v kakšen delovnem času. 
Ampak ta zapis je logično nadaljevanje na odzive bralcev, ki so bili kot sem povedal največkrat taki na štiri oči. In ravno v tem je težava, saj se vse preveč razglablja o tem kaj in kako naj bi bilo na štiri oči in vse premalo se o tem pogovarjamo bolj na široko. A kje so za to razlogi... Bistveni je ta, da vsak najraje skrbi za svojo rit, se noče izpostavljati in kritizira nekje za ovinkom, kar je seveda najlažje. Mogoče se komu zdi, da se itak ne bo nič spremenilo in, da se ne splača, kar nekaj pa jih je tudi takih, ki so odvisni od službe, saj z prevelikimi željami za materialnimi dobrinami sa…