Preskoči na glavno vsebino

Še en dan

pa se vrnem domov. Tale mesec, ki sem ga preživel v Grčiji je bil res poln novih doživetij, spoznanj in izkušenj. Seveda so tu na prvem mestu izkušnje, ki sem si jih pridobil v tem mesecu dela v skupni operaciji evropske agencije FRONTEX, ki ima pod okriljem delo na vseh zunanjih mejah EU-ja. To so izkušnje, ki jih bom s pridom uporabljal pri svojem delu v prihodnje. Sodelovanje z policisti iz Grčije in z policisti iz ostalih držav EU-ja da človeku nove poglede na delo, prav tako se izmenjajo različne izkušnje in pogledi na delo. Seveda ni rečeno, da smo se v vsem strinjali, vendar pa smo vedno našli kompromise in zato je bilo delo in sodelovanje več kot uspešno. Na zaključnem sestanku je nekdo rekel: "Prišli smo kot kolegi, odhajamo, kot prijatelji."

Poleg teh pa sem spoznal tudi novo kulturo, ki je popolno nasprotje tega, kar smo navajeni pri nas doma v Sloveniji. Stvari, ki so pri nas popolnoma nesprejemljive ali še bolje nenormalne, so tukaj nekaj povsem vsakdanjega in normalnega. No pa da ne mlatim samo prazne slame, bom naštel par stvari:

- zakaj bi naprimer avto parkiral na prosto mesto, ki je sicer res nekaj metrov oddaljeno od mesta kamor si    namenjen, če lahko avto pustiš čist zravn vhoda na sred ceste, prižgeš vse štir žmigavce in s tem daš jasn znak, da se po avto še vrneš;

- zakaj bi počakal na prehodu za pešce ko so na njem ljudje, če bi mel čas čakat bi hodu peš, voziš se pač zato, ker se ti mudi;

- zakaj bi sprazu pepelnik v kanto za smeti, če ga lahk na cesto itak ceste pometajo vsake tolk časa.

To je samo nekaj stvari, ki pa so pri nas, če mene kdo vpraša pač nesprejemlive in da jih vidiš je to le izjema in nikakor pravilo. 
Poleg tega sem se začel resno spraševati kdaj tukaj ljudje delajo, ker kafiči so polni skoz od jutra do večera, ljudje posedajo in pijejo znameniti frape, če kdo to ne ve, je to instant kava (NESCAFE FRAPPE), ki jo spenijo z posebnim shakerjem nato dodajo sladkor po želji in led, po želji še mleko in nato še vodo. Zgleda pa tak:


No da je vsepolno smeti povsod okoli pač očitno nikogar kaj velik ne moti pa čeprav sem bil v kao turističnem mestu ob obali, kjer je kup hotelov, ki so daleč od tega da bi bili poceni...

No po drugi strani pa sem si pridobil kar nekaj novih delovnih izkušenj in kaj pa je najbolj pomembno, spozanl sem kup ljudi iz cele Evrope, kar pa sploh ni zanemarljivo, ker pač nikol ne veš kak te v življenju pot zanese...

Pa še odtekel sem maraton, ki ga tud po vsej verjetnosti nebi, ker dvomim, da bi se zarad maratona kdaj podal v Grčijo, mogoč kdaj za kak daljši tek, za maraton pa dvomim.

Pa še nekaj foto materijala:

Kapelice ob cesti so postavljene na mestih smrtnih prometnih nesreč (žal jih je kar veliko)Pogled na tržnico na kateri se da kupit VSE.
Potepuških psov je na stotine in se potikajo povsod, k sreči niso napadalni.


Službeno vozilo Slovenske policije, ki je bilo kar velikokrat predmet zanimanja ostalih policijskih kolegov.


 Mogoče pa se še vrnem, kdo bi vedel??

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Dekle, ki se je igralo z ognjem

je naslov druge knjige, oz. nadaljevanje Dekleta z zmajskim tatujem. Opis prve boste našli, če boste malo pobrskali po zapisih. 
Torej gre za nadaljevanje zgodbe v kateri se vse plete okoli glavne junakinje, s tem, da v tem delu izvemo tudi nekaj zgodbe za nazaj, ki nam pomaga razumeti karakter glavne junakinje. Zgodba je napisana v istem slogu kot v prvem delu in bralca drži priklenjenega in s težkim srcem sem jo odlagal med branjem. 
No po prebrani knjigi sem si ogledal še film, ki je bil posnet. Mogoče bi moral pustit malo čaa vmes a sem bil preveč radoveden in sem si ga ogledal takoj. Žal je knjiga preveč obsežna, zato pač film ne more opisati vsega, kar je v knjigi, no še vedno pa je zadel bistvo in to je najbolj pomembno. 
Tretji del pa bo žal moral počakati, da se vrnem domov.

Veliko prepozno

so se naši vladarji odločili, da v našo preljubo državo spustijo tudi kakega tujega vlagatelja oz. tujo koorporacijo, ki bo pri nas zgradila tovarno in omogočila pregovorno delovnim Slovencem, da lahko delajo. Kako se bo primer Magna v resnici razpletel bomo še videl, se pa vsaj dogaja.

Vsako jutro preletim samo en novičarski portal na telefonu in to je portal nacionalke. Včasih celo najdem kaj zanimivega, tako, kot danes tole. O tem kako pa Slovaki s pridom izkoriščajo tuje vlagatelje, ki niso v njihovi državi samo zato, da bi pomolzli poceni delovno silo. Za kaj takega je nam oz. našim vladarjem vlak že zdavnaj odpeljal. Eno je to, da je naša država zbirokratizirana do plafona, drugo pa je, da so velike firme v teh leti že zdavnaj ugotovili, kje se da dobro in učinkovito poslovati in so se že ustalili, ter po načelu ne menjaj konja, ki zmaguje pač nimajo veliko interesa delati eksperimentov.

Sedaj, ko imamo vsi končno interes po prihodu tujcev, ki bi vsaj kupili kako podjetje na ro…

Zapakiral

sem mojo polarko RCX5, če kdo rabi kaj takega...