Dan Zemlje

 je danes in ker se obnašamo ali bolje rečeno delamo z njo, kot bi se reklo "svinja z bučami" je mogoče prav, da se vsaj na ta dan malo zamislimo in se vsaj ta dan malo zadržimo in prispevamo k temu, da bo naši ljubi Zemlji tud en dan malo lepše.

Kar ne morem verjet, ko poslušam razne statistike, ena naprimer, da se je v času lokdauna ogljični odtis zmanjšal za 7 do 9 %, pa da bo jasno, nisem za to, da se nas zapre in, da bomo posledično tako izboljšali stanje našega planet. Je pa res, da se tu vidi, da bi se z določenimi ukrepi dalo narediti veliko, ne pa da smo sedaj to ne samo dosegli pač pa že presegli. In prav to nam kaže, koliko nam pomeni kje in kako živimo, še bolj pa kae na to koliko nam je mar kako stanje bomo pustili za tiste, ki bodo prihajali še za nami.

Pretresljiv je podatek, da v Sloveniji pridelamo 489 kilogramov odpadkov na prebivalca. Ko številke malo pomnožiš so te res grozljive a se jim ne gre čuditi. Kot že večkrat premleta tema na tem blogu je tema o tem, kako smo potrošniška družba, da prekomerno kupujemo in posledično tudi mečemo še ne porabljene stvari v smeti. In ko se vse skupaj sešteje so številke take kot so in se jim sploh več ne čudim. a kljub temu ne morem razumeti, kako enim uspe sproducirati take kupe odpadkov. Sam namreč gledam to iz prizme našega gospodinjstva, smo štirje in na teden spravimo skupaj za eno tako normalno košaro, ki pač jo premora vsak kuhinjski predalnik komunalnih odpadkov, če k temu prištejem še lepo mero papirja, beri reklam, ki nam jih dostavijo trgovci in recimo še 20 litrsko vrečo plastike in če bi to vse skupaj dal na vago pride tega po moje za okoli 5 pa recimo 7 kil pa ajde recimo da 10 kil, več pa ziher ne, pa sem rekel dobro mero, torej smo mi štirje na recimo na letni ravni na 500 do 600 kilogrami. Je pa res, da odpadke striktno ločujemo, da hrane ne mečemo stran, da se vse reciklira v nekaj užitnega, tudi že pripravljena hrana, ki ostane ali se zmrzne in poje kasneje ali pa se predela v kaj drugega. Tako pač živimo in prav se mi zdi da je tako, za razliko od mnogih, ki vem, da imajo manj resursev pa vseeno veselo mečejo hrano v koš za smeti, kar lahko vidim vsak dan tudi pred svojim vhodom v kanti.

Ampak, pustimo to. Kot sem že zadnjič omenil, pred nami so volitve, sam sem bil že včeraj na predčasni in moram rečt, da sem stal v koloni in to je po moje ena redkih kolon katere sem bil vesel. Očitno ima veliko ljudi voljo in željo, da izrazi svojo voljo na volitvah in prav je tako. Kdo pa pe ne ve za koga bi volil pa mu bo po moje v veliko pomoč ogled včerajšnje farse od soočenja na RTV, priporočam ogled.



Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Grčija z avtodomom

Prodaja avta

Grčija 2