Inflacija, recesija

energetska kriza in še kup drugih izrazov, ki jih te dni slišimo na vsakem koraku.

Mogoče jaz osebno česar ne razumem, ampak če ke to recesija, potem gre za neke vrste čudno recesijo. Že res, da se vse draži ali bolje rečeno, da so se močno podražili energenti, posledično pa nato vse ostalo, od hrane, oblek in storitev, kar ima za posledico rekordno inflacijo. Ampkak za razloko od recesije ki je bila med 2008 in 2010 je več kot očitno denarja na pretek, neka seveda na račun kovida in zmanjšane potrošnje, veliko pa na račun tega, da podjetja v večini delajo v nespremenjenem tempu, mogoče se čuti upad v podjetjih, kjer potrebujejo polprevodnike a verjamem, da se bodo tudi tam stvari umirile.

Za razliko od prve recesije, ko je tovorni promet drastično upadel, saj se je upad dejansko poznal v vseh branžah, pa je sedaj ta nespremenjen ali pa bi lahko rekel, da se v trendu, ki je že dolgo trajen skoz po malem povečuje. To lahko zatrdim z gotovostjo, ker delam na takem delovnem mestu, kjer imam stalen stik z tovornim prometom. Enako lahko zatrdim za promet osebnih vozil, ki bo letos sigurno rekorden, vsaj kaj se letne sezone tiče. Prav tako sem zadnjič za trenutek preklopil na Hrvaško TV, kjer že sedaj poročajo o rekordnih številkah turistov, po napovedih bodo celo večje kot pred pandemijo.

Kam torej tu paše recesija in kriza ne vem. Edino, kjer se pozna so delniški in trgi kripto valut. No za kripto taki padci niso nič posebnega in so se dogajali tudi v času stalne rasti deliških trgov, so pa za to delnice krepko v rdečem že pol leta in to je tudi edini razlog, da bi lahko rekli, da smo v krizi ali še huje v recesiji. 

Pa na kratko še o zadnji apsurdnih dogodkih v naši državi. Vlada, se je par dni naza odločila da od danes naprej podraži gorivo oz sproti cene in glej ga zlomka že v nedeljo je prišlo do pomanjkanja goriva, ki se je nadaljevalo tudi včeraj, no od danes naprej pa tega pomanjkanja ni zaslediti. Neverjetno, kaj lakjo delajo trgovci ali bolje rečeno trgovca, ki imata takorekoč monopol. Očitno, sta se družno odločila, da ne bosta vozila goriva na bencinske servise, seveda st našla za izgovor težave v logistiki, povečanem prometu na cestah in povečanem povpraševanju zaradi napovedanega zvišanja cen. Vsa, ki pa ima vsaj malo zdrave pameti pa mu je lahko jasno, da pač enostavno niso vozli goriva, ker so čakali na višje cene. AVK naj bi zadevo preučila, upam, da se bodo res spustili v detalje in jim nabili kazni, ki os kar zajetne, upam res. 

Čeprav sem upal, da bo z novo vlado nekaj manj takih tem, ki imajo vpliv najbolj na navadnega človeka a očitno še nekaj časa ne. Z zanimanjem spremljam tudi stavko novinarjev RTV, ki kljub temu, da ima podporo sedanje vlade postaja vse bolj bizarna. Bizarno je že to, da vodstvo, ki ga je postavila prejšnja vlada na vse načine spodkopava delo jave RTV. Pri tem imam samo eno stvar za dodati, vsi tisti, ki dvomite v pomen javne RTV, naj vam bo jasno javo RTV potrebujemo in javna RTV ni samo informativni program, ampak mnogo mnogo več.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Grčija z avtodomom

Prodaja avta

Grčija 2