Dolgo živeti

 je najbrž cilj vseh nas. No seveda to ne pomeni, da živimo, pač pa da ŽIVIMO in ne životarimo. No na Netflixu lahko najdete serijo, kjer avtor raziskuje kraje na svetu, kjer ljudje živijo najdlje in pa seveda vzroke za to, da se ravno tam živi tako dolgo. V vseh primerih najde kar nekaj skupni imenovalcev, kot so preprosta doma pridelana hrana, gibanje, druženje, vera in podobno. Seveda pač vsi nimamo take sreče, da bi živeli nekje na vasi, kjer nebi bili izpostavljeni hitremu toku življenja ali pa recimo stresu v službi. Lahko pa naredimo veliko za to, da se k temu približamo.

Najlažje je začeti pri prehrani. Priprava hrane doma lahko v veliki meri poveča kvaliteto našega življenja, pa ne samo to, skupni obroki so lahko tudi čas ki ga kvalitetno preživimo skupaj s svojimi najbližjimi. Seveda priprava hrane zahteva določen čas, a je čas ki ga porabimo za to zanemarljiv z časom, ki ga bomo pridobili na dolgi rok. 

Gibanje. V tej seriji v bistvu sploh ne promovirajo neke hude telovadbe ali treningov, pač pa gibanje skozi cel dan, kot oblika dela. Večina ljudi tam pač živi tako, da se giba, ker je pač to ob enem tudi delo, ki ga opravljajo a ker smo mi čedalje bolj sedeč narod moramo manjko nadomestiti z neko vrsto rekreacije a to seveda ne pomeni, da moramo zdaj začeti teči maratone ali pa začeti dvigovati na tone uteži, sploh ne, že hoja ali pa delo v vrtu če ga imamo ali pa ne vem pospravljanje stanovanja, pometanje pred blokom je dovolj, da človek zadosti temu, da z gibanjem poveča svojo življenjsko dobo. Pa ne samo to, ampak tudi kvaliteto življenja na stara leta, saj le močno telo nas lahko pripelje do kvalitetne starosti.

Smisel življenja. Ja tudi to je nekaj kar nam podaljšuje naše življenje. Če ima človek pred sabo vedno neke cilje, ki ga potem ženejo, da vsako jutro vstane dobre volje mu tudi to lahko zelo podaljša življenje.

Naštel sem samo nekaj stvari, ki jih boste našli, če si boste ogledali ta zanimiv dokumentarec, kot rečeno je težko vse stvari implementirati v naš način življenja a nekaj se jih vsekakor da. 

Torej, jejte zdravo, gibajte se, bodite družabni, ne delajte si stresa s stvarmi na katere nimate vpliva so na kratko nasveti, ki jih imam najprej zase in pa seveda za vse vas.

pa seveda mislite s svojo glavo.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Grčija z avtodomom

Prodaja avta

Grčija 2