Cepiti se

 ali ne cepiti se, to je sedaj vprašanje...

Torej ravno sem prebral članek kako se pripravljajo države pred pričetkom turistične sezone, kakšen bodo zahteve in kaj vse nas čaka. Na hitro lahko strnemo v enem stavku, čaka nas nesproščen dopust z veliko dodatnimi stroški. O predvidenih ukrepih najbolj obljudenih turističnih držav je nekaj napisanega TU.

Ko sem takole na brzino preletel, bo za večino držav obvezno neko potrdilo ali bo to test ali potrdilo o prebolelosti ali pa potrdilo o cepljenju. Kakor koli že bo potrebno spoštovati tudi stroge ukrepa, no vsaj tako predvidevam ali pa bo tako kot je bilo lani, ko se je poleti kratko malo na vse skupaj pozabilo, ker pač je virus z nami vred očitno šel počivat. No vsi vemo, da pač temi ni blo tako, pač se ni tolk testiralo in če se ne testira veliko potem tud ne more bit veliko okužb in to je to

Ampak pri meni se pojavi druga dilema, očitno bodo po vsem prebranem najbolje skozi prišli prebolevniki ali pa cepljenci in ravno pri slednjih se pojavi vprašanje. Po prebranem na spletnih straneh NIJZ piše, da niti ni dokazov, da se cepljen ne more okužiti, vse skozi se govori o tem, da ceplen samo lažje prenese okužbo, prav tako ni dokazov, da cepljen ni prenašalec virusa.

Tu so še uradni odgovori na vprašanja iz strani nijz.si

ALI SEM PO CEPLJENJU TAKOJ ZAŠČITEN IN ZAME PREVIDNOSTNI UKREPI NE VELJAJO VEČ?

Priporočeni ukrepi še vedno veljajo: npr. vzdrževanje medosebne razdalje vsaj 2m, pravilno nošenje maske, pravilna in natančna higiena rok. Tako kot vsa cepiva, tudi cepivo proti covid-19 ne zagotovi popolne zaščite vsem cepljenim. Cepljenje poteka z dvema odmerkoma cepiva, zaščita pa se predvidoma vzpostavi 7 ali 14 dni po drugem odmerku (glede na vrsto mRNA cepiva) oziroma 21 dni po prvem odmerku cepiva AstraZeneca.

 

ALI CEPLJENJE POMENI TUDI, DA VIRUSA NE BOM MOGEL PRENESTI NA SVOJE BLIŽNJE? ALI PREVIDNOSTNI UKREPI PO CEPLJENJU ŠE VEDNO VELJAJO?

Zaenkrat nimamo dovolj dokazov, da bi lahko trdili, da cepljeni posamezniki ne morejo prenašati virusa, zato si vseeno prizadevajte, da preprečite širjenje. Držite se priporočenih ukrepov.

Torej po prebranem si torej tako potencialni kandidat za okužbo, prav tako si lahko prenašalec virusa a vseeno lahko z potrdilom o cepljenju nemoteno potuješ, dočim bom jaz, ki nisem cepljen moral naredit test v državi kamor grem in potem še ko pridem domov in tak od oka dat 800 evrov za nas štiri.

Bolj ko človek to bere bolj mu ni jasno, vse bolj zgleda to kot promocija nečesa, ki ti bo dala free pass za popotovanja a glede samega zdravja se bo tu naredilo bore malo, če sploh kaj. 

Je pa treba imeti v mislih še nekaj, mastne zaslužke izdelovalcev cepiv in pa izdelovalcev testov. Kakor koli mi smo že sklenili, da je prisila v cepljenje za teden Hrvaške ali Grčije pač prevelika cena za nekaj kar nočemo, da ne omenjam plačila testiran.

Kakor koli ljudje, pamet v glavo in ostanite zdrave pameti.



Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Grčija z avtodomom

Prodaja avta

Grčija 2