Avtodom

 je torej naša pridobitev od letošnjega januarja in prav se mi zdi, da napišem nekaj o naših prvih izkušnjah z njim in pa z obiskom prvih treh PZAjev pri nas.

Na netu se vedno najde cel kup nasvetov za bilo kaj, pa tudi za nove lastnike avtodomov a le tu in tam se da v vsej solati na forumih in v raznih FB skupinah izbezati kaj pametnega, tako se mi zdi prav, da tu napišem sproti, ko se zgodi kaj zanimivega in kaj takega kar bi znalo biti v pomoč še komu. Probal bom ločiti zapise o zadevah kakr se tičejo vozila in pa izkušnje iz izletov, no za začetek pa bom zdužil oboje, ker se v tem kratkem času ni glih nabralo prav veliklo stvari.

Torej najprej vozilo. Kupili smo avtodom Adria alkovan, dolg je 6 metrov in je na podvozju Fiat ducato, poganja ga motor 2,8 z 130 KM. Že v začetku smo iskali tak avtodom, ki bo dovolj velik za štiri a ne predolg, ker imamo drugače težave z parkiranjem v mestu. Avtodom ima štiri fiksna ležišča, pograd in eno ležišče za dva na vrhu, da pa se narediti še manjše ležišče iz mize in sedežev. Boks je pod pogradom in je zaradi tega manjši, kot bi bil če bi zadaj bila francoska postelja ali pa če bi bil avtodom daljši a tudi ta zadostuje, da v nega nabašete recimo tri pare alpskih smuči, dva para tekaških in pa še vse pripadajoče čevlje. Zadaj imamo nameščeno še rampo, ki je namenjena prevozu skuterja, ki pa jo bomo preuredili v nosilec za dvs kolesa ali pa da bomo na njo namestili kovček za smuči.


 

Vsa ostala oprema je bolj ali manju klasika, ki jo imajo vsi avtodomi takih letnikov, peč na razpihovanje, ki deluje na plin, plinski štedilnik, hladinik, na 12 V, 220 V ali plin, pa TV in bivalna klima.

Smo pa imeli že prvo manjšo nesrečo, ko nam je na Rogli veter odnesel vrata in je zaradi tega počila šipa. Tako, da že imamo izkušnjo z naročanjem in menjavo šipe. Torej na našem vozilu so okna znamke Plastform iz Blance, tako, da sem jim po mailu posredoval mere in so mi poslali novo šipo, ki sem jo menja sam, menjava ne zahteva hudega znanja in jo lahk zrihta vsak sam. Škodo pa imamo zavarovano, tako, da smo zadevo poravnali iz zavarovalne police.

Odmontirano steklo

                                                                 Nameščeno novo

Ob vsaki vožnji oziroma izletu se naučimo kaj novega, najprej recimo smo ugotovili kolikšna je poraba plina ob res mrzlem vremenu na Rogli, torej za vsakega, ki se odpravlja na smučanje za več kot tri dni naj le ne hodi brez dveh jeklenk, ker po naših izkušnjah zdrži ena jeklenka polne tri dni in noči, kaj več pa že ne, pa še to se znan naredit, da ti plin zmrzne, če je slaba mešanica in je v jeklenki veliko propana. Baje se da dobiti samo butan plin, ki je za pozimi najboljši a meni ga še ni uspelo kupit, res pa je tudi, da se name je to zgodilo samo enkrat, kar se zmrzali tiče.

Pa še ena zanimiva situacija zadnjič, ko smo prišli na Roglo in sparkiramo, tako za kontrolo samo odprem pipe, najprej v kopalnici, kjer voda teče, ko pa probam v kuhinji pa najpre par kaplic in pol tema. Sem kar rabu ene pol ure, da sem prišel še do tega, da sem odšraufal mrežico iz pipe in glej ga zlomka, je bila polna svinjarije, ki pa jo je očitno potegnalo iz tanka za vodo, ko smo na zadnje spraznjevali sistem. 

Najbrž bo potrebno kako leto, da bomo popolnoma pogruntali vse kako in kaj deluje, ampak za začetek lahko rečem, da vse dela tako kot mora in, da smo zadovoljni z našim nakupom.

Ja velik se je že nabralo in bom torje opis prvih treh PZAjev, ki smo jih obiskali pustil za naslednjič.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Grčija z avtodomom

Prodaja avta

Grčija 2