Energetska neodvisnost

 je beseda, ki jo te dni najpogosteje, poleg vojne v Ukrajini slišimo vsak dan. Pa se na tem mestu ne bom spuščal v to, kdo je in kdo ni kriv za nastalo situacijo, še man kdo ima prav in kdo nima.

Bi se pa na tem mestu malo obregnil ob nastalo energetsko krizo, za katero smo v veliki večini krivi sami. Pa tu ne mislim samo na pretirano potrošništvo, ki posledično privede tudi k temu, da na veliko trošimo tudi energijo, pač pa je prav, da pogledamo koliko smo v zadnjih letih naredili, da bi se poskušali usmeriti v obnovljive vire energije, recimo soncu in vetru in s tem posledično tudi malo naredili za energetsko neodvisnost.

Kar se sončnih elektrarn tiče jih je kar nekaj vzklilo na strehah hiš, a žal to ni niti kaplja v morje tistega kar bi lahko iztržili od sonca. S tem, da se že tudi dogaja da je čas, ki je potreben, da se pride do neke sončne elektrarne baje zadnje čase kar precejšen, pa tudi sama investicija ni zanemarljiva, Verjamem pa, da se vsem, ki ponujajo tovrstno zadevo, daleč najbolj izplača, prav montaže veliko malih elektrarn. Me pa na tem mestu čudi kako to, da se nihče od distributerjev ne odloči za gradnjo res velikih sončnih elektrarn, saj mislim, da imamo tudi pri nas kar nekaj območij, ki so neprimerna za bilo kaj drugega in bi montaža teh panelov bila smiselna.

Zdaj pa smo pri vetrnicah, ki pa so v Sloveniji kar unikum. Med tem, ko imajo po celi Evropi kar cele plantaže teh vetrnih elektrarn pa jih lahko pri nas naštejemo z prsti obeh rok. Izgovori zakaj so pri nas razne iniciative proti tem elektrarne pa so ene bolj bizarne od drugih, do ptičev, ki se zaletavajo v vetrnice pa do ne vem kakih frekvenc, ki jih oddajajo pri vrtenji. 

Tako na grobo smo še daleč od tega, da bi bili energetsko samooskrbni, pa sem tu pogledal le na elektriko kot na enega od virov energije, ki ga potrebujemo za življenje in obstoj. Ali smo kot družba v teh časih, ko je pred nami energetska kriza sposobni stopiti korak naprej pa kljub temu močno dvomim. Zna biti, da bomo še prej zgradili še kak dodaten dimnik pod katerim bomo kurili premog in nato v isti sapi vozili električne avte in govorili kako smo eko.

Ne ljudje božji eko bomo, ko bomo začeli energijo pridobivati od sonca in vetra, premikati pa se bomo začeli z lastnimi nogami.


vir: metropolitan.si

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Grčija z avtodomom

Prodaja avta

Grčija 2