Manj je več

 je moto, ki se ga probam držati pri slogu življenja. Pri tem imam v mislih predvsem razna nakupovanja, pa naj bo to oblačila, hrana ali pa kaki pripomočki. Pozorno oko bo to opazilo že ko bo vstopilo v naše stanovanje, ne, da je prazno a se mi zdi da je v njemu ravno to kar potrebujemo za naš način življenja.

Ampak, danes sploh nima namena govoriti o kupovanju in ne vem čim še vse, pač pa bi malenkost nadaljeval temo od zadnjič. Me je pa za to vzpodbudilo poslušanje zadnje epizode Fejmičev, kjer je bil gost Matej Praprotnik, ki ga mnogi poznate iz Val-a 202, kjer ima kar pomembno vlogo in kjer se je po dolgem času tudi vrnil, kot voditelj v torek zjutraj. Torej Matej je t.i. kolesarski župan Ljubljane in promovira vožnjo s kolesom v mestu, tako da enkrat na teden vodi kolo bus, prav tako pa veliko opozarja na dobre in slabe lastnosti kolesarske infrastrukture v mestu. Gre namreč za to, da je potrebno čim več ljudi navdušiti za to, da se po mestu premikajo na lasten pogon in kolo je v malo večjem mestu idealno prevozno sredstvo. Seveda pa niso tu samo ljudje, ki se po mestu premikajo, še bolj pomembni so ljudje, ki v mestu skrbijo za infrastrukturo in prav je povedal, ko je rekel, da dokler samo večamo in širimo razne ceste in obvoznice s tem še samo bolj privabljamo voznike avtov v mesta. Treba je na neki točki omejiti motorni promet in ga če ne gre drugače narediti celo tako dragega, da za marsikaterega ne bo dostopen in bo primoran poiskati že zaradi tega alternative. Ja, se strinjam, da so to skrajni ukrep, ampak očitno drugače pač ne gre. Pač ljudje moramo na nek način ozavestiti, da je mesto, predvsem imam tu v mislih strogo središče pa tudi največje ulice, ki vodijo do tja potrebno prilagoditi tako, da bodo kar same vabile kolesarje in pešce, da se na nek način prelevijo iz voznikov avtov v voznike koles ali pa vsaj v uporabnike javnega prometa.

seveda se zavedam, da smo pri nas še daleč od Amsterdama ali podobnih mest, kjer je kolesarjenje način življenja, a prej ko bomo začeli delati na tem prej nam bo vsem bolje. Tako, da si na tem mestu res želim še kakega župana v katerem drugem mestu ne samo v Ljubljani. Sicer v Mariboru obstaja lista kolesarjev in pešcev, ki se aktivira kolikor vidim samo ob kakih volitvah vmes pa ni ne duga ne sluha o kaki kampaniji, ki bi tistim, ki se po mestu premikala s kolesom ali peš res dala vedeti, da obstajajo in, da nenehno delajo za nas.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Grčija z avtodomom

Prodaja avta

Grčija 2