Mesto za meščane

 je moto, ki mi te dni gre po glavi. Te dni, ko smo spet na pragu volitev za župane in poslušam vse sorte nebuloz, ki jih kandidati za župane trosijo po medijih in na soočenjih. Že samo to, da kandidira za župana nekdo, ki sploh ne živi v mestu je svojevrsten paradoks in prav zaradi tega potem lahko poslušamo o stvareh, ki nimajo nobene logike.

Pa da takoj razčistimo, nimam prav nobenih preferenc pri županih oz. mestni oblasti, za mene je važno, da kdor koli že je, da dela za mesto in za ljudi, ki živijo v njemu. Ker pa sedaj že zadnjih 13 let živim v Mariboru, pač z lahkoto vidim, kdo do sedaj je kaj naredil za mesto in za ljudi, ki v njem živijo. In tu moramo priznati vsi, ki živimo v mestu, da so se začele stvari premikati šele v zadnjem mandatu, pa kot rečeno zarad mene je vseeno kako se piše župan, dokler dela za meščane. Torej vsak Mariborčan bo moral priznati, da toliko kot se je naredilo v tem času se ni prej v desetletjih , pa tu ne gre samo za ureditev samega jedra, pač pa tud okolice, čeprav pa je res, da se je največ naredilo prav v centru, kar je po svoje tudi logično, saj vsi v en glas govorimo, kako centri izumirajo, kako se vse seli ven na obrobja v t.i. nakupovalna središča. Prav tako vsi po vsem modernem svetu stremijo k temu, da se iz centrov promet umakne, če že ne popolnoma ukine in, da to postane cona prijazna ljudem, ki se lahko v miru sprehajajo, saj ne pozabimo v centru niso samo turisti in občani obiskovalci, pač pa tu živijo tudi ljudje in prav oni si najbolj zaslužijo visoko kvaliteto življenja.

No, pa da se vrnem nazaj na Maribor. ena od velikih pridobitev za mesto je bila prenova Glavnega trga in zaprtje Koroške ceste, no del nje. Z tem je mesto res zaživelo, ljudje se sprehajajo, vozijo s kolesi, poleti posedajo pred lokali. In sedaj slišim od kandidatov za župane, kako bi oni to zopet spremenili in spustili promet skozi obnovljeni trg. ko to slišim vidim, da očitno nekateri nimajo pojma kako se upravlja z mestom ali bolje rečeno bi mesto zopet potisnili za par let nazaj. Jaz verjamem, da je sedaj malenkost bolj zamotano prit do nekaterih delov mesta, ker se je potrebno peljati malo na okoli, ampak, kot rečeno, mesto mora biti po meri ljudi, ki živimo v mestu, ne pa po meri tistih, ki se k nam pripeljejo zaradi takih ali drugačnih razlogov, tisti pač bodo morali narediti kak ovinek več. 

Na sploh se bomo morali počasi vsi navaditi, da se z avtom ne da pripeljat do vsakega vhoda in, da je treba avto nekje parkirati in potem nadaljevati ali peš ali z kolesom ali pa z avtobusom. Ko bomo to ponotranjili vsi, ne samo mi, ki v mestu živimo nam bo vsem lažje.

Torej, vsem tistim, ki kandidirajo za župane, predvsem v velikih mestih, dajte delat za tiste, ki v mestu živijo, ti so merodajni. Ker nas ne zanima ali je župan lev, desen ali nekaj vmes, nas zanima župan, ki bo delal za naše dobro.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Grčija z avtodomom

Prodaja avta

Grčija 2