Zakaj je tek

 najboljši šport? Za vse, ki se šele odločate o tem, da bi se začeli rekreirati je tek najbrž najboljši šport a pri tem ne zanemarite nekaj dejstev. 

Kot prvo, za začetek ne potrebujete ne hudih tekaških copat ne udih oblačil za tek. Skoraj vsak ima doma kratke hlače in majico, pa tudi kake športne copate, če pa nimate tega pa bo oprema, ki jo kupite v Hoerju, Lidlu ali kaki športni trgovini, kjer ne ponujajo samo zvenečih znam popolnoma dobra. Tudi kar se tiče nakupa tekaških copat, ne pretiravajte pri nakupu copat z kako hudo tehnologijo, ki se sedaj dobi na trgu. Z lahkoto boste boste našli za sebe udoben copat, ki bo zadostil vaše potrebe v začetno spoznavanje s tekom. Edino na kar bodite pozorni, da je copat res udoben za vašo nogo in naj bo kake pol številke večji, saj imejte v mislih, da noga malo "zraste" ko jo malo bolj obremenite.

Kar se samega začetka tiče je dobro, če se pridružite kaki skupini, kjer vas bodo naučili osnovnih prvin teka, se pravi tehnike samega teka in načina kako začeti, če pa niste tip, ki bi hodili na skupinske vadbe, pa se držite parih načel. Se pravi z tekom začnite postopoma, če se popolni začetnik in je to res vaše prvo srečevanje z rekreacijo bo kombinacija teka in hoje pravi začetek za vas. Torej kombinirajte tek in hojo, lahko oboje omejite z časom ali pa z razdaljo, vsekakor pa na začetku ne z enim ne z drugim ne pretiravajte. Normalen odziv je seveda bolečina v mišicah naslednji dan a naj vas to ne ustavi. V kolikor že imate nekaj kondicijske podlage od kakega drugega športa vam bo kar se tega tiče lažje a še vedno se ne boste izognili bolečim mišicam. Torej, ko boste tako kombinirali tek in hojo boste z vztrajnostjo, eni prej eni pa kasneje prišli do tega da boste samo še tekli a tudi tu ne pretiravajte s tempom. Se pravi tempo naj bo tak, da držite pulz v mejah normale, pri tem si lahko pomagate z kakim merilnikom utripa ali pač enostavno poslušajte svoj organizem. Vem, da je to za začetnike malo težje a na netu se najde dosti člankov o tem kako začeti s tekom. Pri tem rahel namig, revija Polet je imela svoje čase na kupe člankov za začetnike, mogoče se najde kaj na spletu, no mogoče pa poznate koga, ki se malo ukvarja s tekom in vam tudi on lahko da kak namig. Kakor koli glavni cilj je, da tečete, tečete zmerno in pravilno, se pravi ne spravljajte sebe kot se reče v rdeče obrate, raje tecite počasneje in dlje, kar pa se tiče tehnike pa ne delajte predolgih korakov, se pravi stopalo naj pristaja na tla pod vašim trupom, s tem boste avtomatsko pravilno tekli, saj s tem ko nimate predolgega koraka, tudi pretirano ne pristajate na peto, ampak bolj na celo stopalo. No tudi o tem boste z malo trudi prišli do kakega posnetka na netu. 

Tako, to so osnove za začetnike teka. Na tem mestu pa bi vse opozoril tudi na vaje za trup, torej, kot jaz rad rečem podvozje. Pri teku je telo pač podvrženo določenim obremenitvam, tu imam v mislih predvsem hrbtenico. Naredite vsak dan nekaj vaj za moč. Če mene vprašate za to ne rabite hoditi v fitnes, take vaje lahko z malo pripomočki vsak sam dela doma. Cilj vaj naj bo, ojačitev mišic trupa, predvsem hrbtnih, trebušnik mišic in mišic rok, ki so zelo pomembne pri teku.

Ne pozabite, tek je najboljši način rekreacije, tečete lahko kjerkoli in kadarkoli, in za to ne potrebujete gore denarja.

In dober tek!

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Grčija z avtodomom

Prodaja avta

Grčija 2