Živel 1. maj

 praznik dela. A pa vemo za kaj pravzaprav gre pri prazniku dela. Ja itak bo vsak vedel povedati zakaj se praznuje praznik dela. Prve delavske demonstracije davnega leta 1886 v Chicagu, no tudi kasneje so se na ta dan večkrat organizirale demonstracije delavcev. No pri nas se je še za časa juge na ta dan organiziralo velike piknike za delavstvo, noč pred tem pa kresovanja, seveda pa ne smem pozabiti obvezne budnice z pleh muziko.

Šlo naj bi torej za praznik delavcev, ki delajo. Na tem mestu se mogoče lahko legitimno vprašam ali pač delavci imamo kaj za praznovati, ali pa je v tem času ta dan lahko bolj namenjen tistim, ki imajo koristi od delavcev.

Po moje bolj to drugo, čeprav pa lahko v isti sapi rečem, da pa se tu in tam začnejo kazati zametki nečesa kar bi lahko bili boljši časi za delavstvo. Tu in tam so nekateri že začeli spoznavati, da pa je dober delavec ne v prvi vrsti strošek za lastnika firme, ampak najprej nekdo, ki s svojim delom in znanjem omogoča, da lahko današnji moderen fevdalec na dan kot je 1. maj praznuje in uživa sadove, sadove, ki jih je pridobil predvsem ali pa bolje rečeno samo za to, ker mu jih je omogočil Delavec (namenoma z veliko). Seveda so to šele zametki, ki se začenjajo pojavljati in to najbrž samo v gospodarskih podjetjih, kjer po pričevanju nekaterih Delavec začenja dobivati na veljavi, pa ne samo to, za svoje delo in znanje, ki ga je pripravljen vložiti v podjetje za to dobi tudi pošteno plačilo.

Ampak, kot rečeno so to šele zametki, ki pa bodo glede na trg in povpraševanje po dobrih Delavcih vedno bolj postajali vsakdanjost.

Težko pa bi lahko isto rekel za odnos do delavca, ki dela v neki državi ustanovi. Za večino teh velja bolj načelo, da pač so nujno zlo in le malo kdaj so ali bolje rečeno smo prikazani, kot nekdo, ki je nujno potreben za to, da država deluje, da država lahko proizvede potem Delavca, ki bo potem delal v zgoraj opisanem podjetju, ki bo zopet s svojim delom pripomoglo k temu, da bo država še boljša.

Vse dokler pa bo percepcija o ljudeh, ki delajo v državnih ustanovah, kot, da je to nekdo, ne bodi ga treba, pa to ni percepcija samo tistih, ki delajo v gospodarstvu, pač pa tak občutek daje tudi država, ja do takrat pa bomo ali pa smo v velikem problemu.

Kakor koli, danes velika večina Delavcev in delavcev praznuje praznik dela, pa še jutri ga bodo, eni pa smo bili v nočni pa še to za nameček v tujini a žal z grenkim priokusom o tem, koliko smo vredni in vrednoteni za to kar delamo.

Živel 1. maj!

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Grčija z avtodomom

Grčija 2

Prodaja avta