Nujno zlo

so nekatere stvari, ki jih pač spremljajo naše življenje. V bistvu gre za stvari brez katerih bi lahko preživeli po drugi strani je pač naš način življenja tak, da brez tega pač ne gre. Pa se tokrat ne bom obregnil ob število avtov v družini ali pa ob številu oblačil, niti o številu čevljev.

Tokrat se bom dotaknil storite brez katere danes ni nobeno gospodinjstvo. Gre za televizijsko internetni priključek, ki je nujno zlo vsakega gospodinjstva. In tega se zavedajo vsi ponudniki ter nam tako počasi evro po evro zvišujejo ceno. Torej vsake tolko pride obvestilo, kako nam bodo recimo povečali hitrost prenosa in seveda dodali kak evro na položnico ali pa dodali kak program in spet dodali tudi evro, pri mobilni telefoniji pa povečajo število giga bajtov prenosa, ker neskončne minute pogovorov se pač ne da več povečat, pa seveda ne pozabijo dodati evro ali dva na položnico.

In kaj lahko naredimo pri tem mi? Ko malo gledam ponudbo tega in onega ugotovim, da ne prav veliko, sploh ne pri ponudbi interneta in televizije. Tu gre v bistvu za nekak kartelni dogovor o dvigovanju cen, pri tem seveda spretno vsi izrabljajo razne izgovore, kot so naprimer, ceno zvišujejo ponudniki produkcije in podobno. Edina rešitev je v tem, da končno pride do tega, da plačam tisto kar dejansko gledam. Zadeva je enostavna, vsak ponudnik ponuja na stotine programov a ker jaz spremljam samo recimo 15 se vsak od teh ovrednoti, vsak jih enostavno, kot se to danes dela, pač poklika in to je to. Vsak program je ovrednoten in dejansko plačaš tisto kar gledaš. Ne pa danes, ko imam 200 programov, plačujem mastne denarje in od tega gledam mogoče eno desetino. No zadnja podražitev je bila podkreplejna s tem, da bodo povečali hitrost interneta. Ja, hvala no. Pa me nebi kdo vprašal, če to potrebujem, preden mi to storit, ne pride nikomur na misel, torej obvestilo, in dvig cene in zadeva je pokrita.

Pri mobilni telefoniji je malenkost lažje, ker v še obstaja možnost predplačniških paketov, kje v bistvu dejansko sam plačuješ tolk kot porabiš. Sicer nisem delal podrobne analize a se bojim, da minute, ki jih tu plačuješ niso ravno poceni.

Torej, ali imamo kako možnost mi kot potrošniki, da kaj naredimo? Na prvi pogled ne veliko a že to, da se o tem govori je mogoče prvi korak, da se bodo pa le začele stvari premikati v drugo smer. No seveda pa obstaja še ena možnost, da vse skupaj protestno odklopimo in s tem prebudimo kartele v tej panogi.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Grčija z avtodomom

Prodaja avta

Grčija 2