"Zaostali" Balkan

je opazka, ki jo mnogokrat slišimo, ko beseda nanese na države naše bivše domovine. Kar nekaj let imam priliko vsake tolko iti na ta naš "zaostali" Balkan in vedno bolj se sprašujem ali smo res mi tako napredni in ali je to kar mi živimo res tako super. 

Tokrat bom mesec dni preživel v Srbiji, natančneje v Vojvodini. In že po parih dneh se opazi res velika razlika med tem kako živimi mi in kako se živi tukaj. Najprej kar opazi človek je to, da ljudje še vedno uporabljajo za premikanje po mestu noge, veliko ljudi se po mestu premika peš ali s kolesom a res izjeme si pri tem pomagajo z elektriko. Kot rečeno veliko je sprehajalcev od mladih do starih, ki hodijo na okoli po opravkih ali pa samo tako malo na sprehod. In druga velika razlika je, da velika večina mladih na sprehode vodi svoje otroke s katerimi se igrajo v parkih in posedajo naokoli, le izjemoma vidiš kakega sprehajalca, ki sprehaja zraven sebe psa. Za razliko od nas, ki pa veliko od ljudskih bitij naokoli vodimo svoje pasje ljubljenčke, ki jim potem za nameček dajemo še ljudska imena in se z njimi pogovarjamo. Veliko je tudi lokalov, kjer posedajo in stari in mladi, ki pa se za razliko od nas resnično pogovarjajo med sabo, pa ne da nebi imeli svojih pametnih naprav s sabo, jih pa v resnici nimajo v rokah, še celo na mizi ne, za razliko od nas, ki sedimo za mizo in bulimo vsak v svoj telefon in se tako kao družimo.

No, to je samo tako za začetek, pa že to je dovolj, da  vidimo kako "napredna" družba smo mi in kako "zaostal" je Balkan.


Mogoče celo kdo po slikah ugotovi kje sem...






Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Grčija z avtodomom

Prodaja avta

Grčija 2